sila tinggalkan jejak anda...thanks

u

Tuesday, February 22, 2011

man hua DORAEMON?(siapa doraemon sebenarnya)

assalamualaikum w.b.k..

(Dengan nama ALLAH yang maha pemurah lagi maha penyayang)

lama dah x update blog..berbulan-bulan kot..
tiba-tiba teringat kat kawan seorang ni yang minat dengan kucing..
jadi just kongsikan dengan kawan-kawan yang lain ape uniknya doraemon ni berbanding kartun-kartun yang lain...

setiap orang pasti melalui zaman kanak-kanak dengan menonton 'cartoons' sebab zaman kanak-kanak penuh dengan keseronokan dan hiburan right?

Jadi..apa kata kita kaji sikit dari mana datangnya doraemon ni..



Kelahiran Doraemon..

1.Doraemon adalah sebuah robot yang diciptakan pada abad 2112 dan merupakan taip robot pada abad yg ke-22..



2.disebabkan 'production' tidak begitu baik,doraemon menjadi robot '2nd hand'
or barangan 'reject'..




3.oleh kerana itu,doremon mengalami masalah pick up dalam study..
doraemon selalu gagal dalam peperiksaan..menyebabkan doraemon dihantar ke akedemi robot rumah tangga(ader ker)...mcm akedemi fantasia gak la..=p



4.akhirnya dia berjaya dalam pepriksaan..akan tetapi setiap kali ujian bulanan dapat
kosong jugak..(kelakar betol)...cuba tengok markah yang doraemon dpt..



5.Ditakdirkan doraemon dijadikan pengasuh untuk keluarga nobita..dia ditawarkan
bekerja dengan sebuah keluarga miskin dan dijadikan sbg 'babysitter'..



6.Pada suatu hari, ketika Doraemon sedang tidur nyenyak,telinganya digigit oleh
seekor robot tikus.
(Catatan: Sumber lain mengatakan bahwa robot tikus tersebut merupakan milik Sewashi, Nobita great great grandson)



7.Hal ini menyebabkan doraemon berasa sedih yang teramat sangat mcm orang baru putus cinta la...dan menangis selama 10 hari(bole caya ker)..entahlah..



8.Air mata membuat warna aslinya yang kuning terang menjadi luntur…
Air matanya menghapus warna tubuhnya…

9.Doraemon berubah menjadi apa yang kita kenal sekarang: sebuah robot kucing biru
tanpa telinga...



Kisah di-atas adalah rekaan penulis semata-mata berdasarkan pembacaan atau research masa zaman kecik-kecik dahulu...tiada kaitan yang hidup ataupun yang telah mati..

Ni pun doraemon jugak ker?hehe...




IBRAH dari cerita DORAEMON...

Apa yang cuba saya ketengahkan adalah nk menceritakan bahawa sebenarnya tiada kuasa ajaib yang wujud kat dalam dunia ni melainkan ALLAH s.w.t..termasuklah segala 'man2' yang ader..
batman,spiderman,superman,ultraman,keluang,tiongman or cicakman..adalah dakyah yahudi supaya nk mendoktrinkan minda manusia bahawa kagum dengan mereka...kerana apa?sebab dajjal akan muncul di akhir zaman..dan manusia yang jahil akan percaya pada dajjal dengan kuasa yang ada padanya...jadi..sebagai seorang mukmin..
kita hendaklah selalu berdoa:

"Doa Rasulullah S.A.W,

"Ya ALlah,Aku berlindung dengan Engkau dari sifat malas dan umur keliwat tua,dari segala dosa dan hutang, dari fitnah kubur dan azab kubur, dari fitnah Neraka dan azab Neraka,dari bahaya fitnah kekayaan,aku berlindung dengan Engkau dari bahaya (Fitnah) kemiskinan, dan aku berlindung dengan Engkau dari fitnah Al-Masih Dajjal, Ya ALlah bersihkan diriku dari kesalahan-kesalahanku dengan air,dengan salju dan air mawar,bersihkan pula jiwaku dari segala kesalahan seperti bersihnya kain putih dari daki dan jauhkan aku dari kesalahan-kesalahan seperti jauhnya jarak antara timur dan barat"
(Hadis Sahih riwayat Bukhari/Muslim/Nasa`i/Ibnu Majah dari Aisyah)..

jadi..renung-renungkan dan selamat beramal..

cerita doraemon adalah selingan sahaja..=)

2 comments:

  1. naseb baik doremon kucing..
    kalau anjing agak2 org suka x?=)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...