sila tinggalkan jejak anda...thanks

u

Sunday, October 24, 2010

kawin dulu..cinta kemudian..setuju??




erm....tiba-tiba terpikir nk tulis entry ni..
mungkin ramai yang kurang setuju pendapat bahawa bercinta selepas kawin..
boley ker?...ok ker?...segan ler...malu ler...
mcm2 perkara terbayang buat pasangan yang belom berumah tangga..
mcmner yek....
memang x dinafikan,perasaan cinta dan kasih sayang adalah lumrah alam..
atau sunnatul hayat..Allah menciptakan makhluk di muka bumi ini berpasang-pasangan..

Firman ALLAH yang bermaksud:
"Maha Suci Tuhan yang telah menciptakan makhluk semuanya berpasangan, samaada dari yang ditumbuhkan oleh bumi, atau dari diri mereka sendiri, ataupun dari apa yang mereka tidak mengetahuinya." (Yassin:36)

Jadi,tidak perlu risau tentang jodoh pertemuan..
semuanya ditentukan oleh allah diluh mahfuz..
ader orang bertanya...
mcmne nak tahu dia 2 jdoh kita or bukan ?????
erm....memang betol...kita tidak tahu siapa jodoh kita..
tetapi nabi telah mengajar kepada kita supaya melakukan solat istikharah..
iaitu dengan kita memohon petunjuk kepada allah supaya mempermudahkan kita dan memberi petunjuk tentang orang yg kita kenali....

ader yang mengatakan dapat petunjuk melalui mimpi dan sebagainya....
tapi yang penting hanya si peminta sahaja yang mengetahui akan gambaran yang allah berikan padanya...

Bila dah bercinta,kita dah knal pasangan masing2 dari hujung rambut sampai hujung kasut...jadi,dah xder modal atau air liur nk drperkatakan..
bila dah kawen,perkahwinan jadi borink dan rumah tangga retak..
anak bersepah sana sini x tentu hala...salah siapa??...
tepuk dada..tanya iman..
semakin banyak madu kita hirup di gerbang percintaan,semakin banyak hempedu kita terima bila di alam rumah tangga...so,bnyakkan minum madu masa lepas kahwin nant...ok..=)




Tuntasnya,kalau asyik bercinta jer..bila nk kawennya...asyik syok dibuai nafsu semata-mata...Oleh itu,buat yang berkemampuan,even student kalau rase dah ckup duit atau nak avoid something yang x elok..elokla kawen cepat2..
ataupun janganlah bercouple dahulu...(pesanan wat diri sendiri juga)...
renung-renungkan dan selamat beramal....

3 comments:

  1. Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

    Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan .. tengok jgn x tengok.. sila klik disini dan klik disini. Juga tutor 4 the latest read more klik disini.
    Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

    "SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

    P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
    DISINI

    "Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
    Wallahualam.

    "Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

    Blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis dan memberi info.. Semoga sejahtera dan sentiasa diberi keberkatan olehNya.. wassalam.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...